Πρόβλημα στο γεφύρι Κουσιουμπλή! Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου 2017 προξενήθηκαν κάποιες βλάβες (ξεκόλλησαν κάποιες πέτρες και κομμάτια τσιμέντου) στο αριστερό του θεμέλιο, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες .

Στις 14-7-1988 το γεφύρι  χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία συμφώνως προς τις διατάξεις του. 

Ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος των Απανταχού Επταχωριτών (Φ.Σ.Α.Ε.) ετοίμασε έγγραφο για να ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς για τις παραπάνω επισκευές που χρειάζονται να γίνουν για να σωθεί το γεφύρι και το παρέδωσε στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, στην Εφορία αρχαιοτήτων Καστοριάς και στον Δήμο Νεστορίου. Εκτός από τις εργασίες συντήρησης, ζητήσαμε και την κατασκευή ενός γκαλντεριμιού στα 50 μέτρα λασπόδρομου που υπάρχει ανάμεσα στην άσφαλτο και το γεφύρι για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισκεπτών. Επίσης ζητήσαμε να κοπούν κάποια από τα δέντρα που βρίσκονται ανάμεσα στο γεφύρι και την άσφαλτο για να διευκολύνουν την οπτική επαφή του γεφυριού και τέλος, να μπουν ταμπέλες (τύπου αρχαιολογικών χώρων) στην διασταύρωση της εθνικής οδού Κοζάνης-Ιωαννίνων, λίγο έξω από το Επταχώρι, προς το χωριό Ζούζουλη για να ενημερώνουν τους επισκέπτες ότι σε 1χλμ βρίσκεται το μονότοξο πετρογέφυρο του Κουσιουμπλή καθώς επίσης και μπροστά από το γεφύρι μεγάλη ταμπέλα με τα ιστορικά στοιχεία του γεφυριού.

Σε μικρή απόσταση από το Επταχώρι και στρίβοντας προς Ζούζουλη από την εθνική οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων, στην περιοχή Επταχωρίου, πάνω στο Ζουζουλιώτικο ποτάμι βρίσκουμε το μονότοξο γεφύρι του Κουσιουμπλή. Το γεφύρι χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα ή στις αρχές του 19ου αιώνα. Παλαιότερα το γεφύρι είχε δεχθεί κάποιες παρεμβάσεις με τσιμέντο στα βάθρα του καθώς και ένα άνοιγμα στην αριστερή του πλευρά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το μνημείο συντηρήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα αποκτώντας και πάλι την παλιά μορφή του και επιβλητικότητα. Το γεφύρι του Κουσιουμπλή έχει μήκος 33μ., ύψος 8μ., πλάτος 2,4μ. και άνοιγμα τόξου 14μ.

Κλικ ΕΔΩ  για το γεφύρι Κουσιουμπλή και τα άλλα πετρογέφυρα Επταχωρίου