Το ξεχωριστό, πανάρχαιο, Διονυσιακό έθιμο

 

«Η μέρα απ’ τ’ς μπουμπαραί’ μ΄ διν’ είκοσ΄ χρόνια ζωής κάθε χρόνου!!!»                                                                         εξομολογούνται χαμηλόφωνα οι ηλικιωμένοι που παρακολουθούν το γλέντι!

Στο Επταχώρι η ημέρα της Πρωτοχρονιάς αποτελεί ένα πραγματικό ξεφάντωμα. Οι νέοι του χωριού, (αλλά και κάποιοι μερακλήδες μεσήλικες) «γένονται μπουμπαραί»!

Κάθε μπούμπαρος φοράει άσπρα ρούχα και στην πλάτη τομάρι (δέρμα) από πρόβατο και κυπριά (ποιμενικά μεγάλα κουδούνια), ενώ βάφεται στο πρόσωπο και τα χέρια με καπνιά αναμεμειγμένη με λίγδα (χοιρινό λίπος) και κρατά ένα γερό μπαστούνι.

Μαζί τους οι μπούμπαροι έχουν τη «Νύφη» (έναν άντρα ντυμένο με την παραδοσιακή Επταχωρίτικη γυναικεία φορεσιά), έναν Τσολιά που ονομάζεται «Καπετάνιος» και τους οργανοπαίχτες με κλαρίνο, νταούλι, ακορντεόν, βιολί.

Όλοι μαζί ξεκινούν πρωί πρωί να επισκεφτούν όλες τις γειτονιές και όλα τα σπίτια του χωριού, ένα προς ένα, παίζοντας, χορεύοντας, πίνοντας και τραγουδώντας. Στο κάθε σπίτι τούς δίνουν χρήματα (τα συλλέγει η Νύφη για το ταμείο τού Πολιτιστικού Συλλόγου) και σε κάποια τους κερνούν (στους Βασίληδες κυρίως) μεζέδες. Το έθιμο κορυφώνεται στην εκκλησία, με το τέλος της λειτουργίας, όπου οι μπούμπαροι περιμένουν για να βάψουν στο πρόσωπο τον κόσμο και να χορέψουν στο προαύλιο. Στη συνέχεια, και αφού επισκεφτούν όλα τα σπίτια, καταλήγουν στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου γίνεται το «κλέψιμο της νύφης» και συνεχίζεται ο χορός μέχρι να νυχτώσει. Εξουθενωμένοι από το χορό και το ποτό στο τέλος της ημέρας, ανάβουν φωτιά στην πλατεία του χωριού, ψένουν και τρώνε λουκάνικα — έδεσμα στο οποίο έχουν μεγάλη αδυναμία.

Την επόμενη μέρα, από τις 9 το βράδυ, γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Επταχωρίου το «Γλέντι των Μπουμπαραίων». Ένα γλέντι με την ορχήστρα της Πρωτοχρονιάς και τους μπούμπαρους να προσφέρουν δωρεάν φαγητό για όλο τον κόσμο (από τα χρήματα που συγκέντρωσαν την προηγούμενη). Ο χορός κρατάει ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πρωτοχρονιά 1994,   ντοκιμαντέρ   Αργύρη Παφίλη

Πρωτοχρονιά 2016

Πρωί πρωί, ξεκίνημα-χορός Μπούμπαρων ψηλά στη Λόντζια Παπαλίας. Χτύπησε η «δεύτερη» καμπάνα της αγίας Παρασκευής. Αρχίζουν το περπάτημα του χωριού χορεύοντας-πηδώντας-πίνοντας-τραγουδώντας.

  Λίγο πριν την «απόλυση» της εκκλησιάς, αφού έχουν περπατήσει τα κάτω σπίτια του χωριού, θα φτάσουν στο προαύλιο της άι Παρασκευής για να βάψουν τον κόσμο και να χορέψουν με χωριανούς που πιάνονται στο χορό μαζί τους.

Στη συνέχεια θα γυρίσουν το υπόλοιπο χωριό, για να καταλήξουν λίγο μετά το μεσημέρι στην πλατεία, όπου φέτος για πρώτη φορά τους περίμενε κι ένα καζάνι τραχανάς σταρένιος  που κάποιοι είχαν την ιδέα και τα ετοίμασαν  στη μέση της πλατείας.

 Στην πλατεία γίνεται το «κλέψιμο της νύφης». Φέρνουν πάνω σε σκάλα τη «Νύφη» που τους την έκλεψαν, ενώ αυτοί χόρευαν και ο χορός συνεχίζεται  μέχρι να νυχτώσει. («Νύφη» = άντρας ντυμένος με τη γυναικεία τοπική ενδυμασία)

 Με το τελείωμα της μέρας οι Μπούμπαροι καθισμένοι κάτω τηγανίζουν λουκάνικα και τα τρων -είναι τα πιο νόστιμα, λεν, ενώ οι οργανοπαίχτες (βίντεο)παίζουν νουμπέτια-χαβάδια, κι εμείς κοιτάμε-ακούμε-απολαμβάνουμε…