Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο Επταχωρίου
Αρχικός σχεδιασμός που έγινε μετά την επίσκεψη της Ιωάννας Λουλάκη, το Νοέμβριο του 2010, στο Κρατικό Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και τη συνομιλία της με το διευθυντή τού Μουσείου Ευάγγελο Ιωακειμίδη.
Θέμα: «το Επταχώρι χτες, το Επταχώρι σήμερα»
(Ισόγειο) Το Επταχώρι χτες
Χώρος-άνθρωποι. Κατά οικογένειες (γενεαλογικό δένδρο…), κατά επαγγέλματα (καφετζήδες, πετράδες, μπακάληδες, τσαγκάρηδες, φορτηγατζήδες κλπ), στο σχολείο, στα χωράφια, βοσκοτόπια, κυνήγια κλπ γάμοι, έθιμα, ξενιτιά, πανηγύρια κλπ.
(Όροφος) Το Επταχώρι σήμερα
Χώρος: Το εσωτερικό του χωριού και το γύρω φυσικό περιβάλλον (χλωρίδα-πανίδα, ποτάμια, γεωλογία…) Άνθρωποι: καθημερινή ζωή, διάφορες δραστηριότητες (οικονομικού- κοινωνικού-πολιτιστικού-πολιτικού περιεχομένου)
Το φωτογραφικό υλικό θα συνοδεύεται με λεζάντες και κειμενάκια σχετικά, όπως και βίντεο κατά το δυνατόν
(Στον όροφο) Υπολογιστής όπου το παραπάνω υλικό, δυνατότητα προβολής του με προτζέκτορα ή διαδραστικό τραπέζι
(Στο ισόγειο) Προθήκες για ξεφύλλισμα σχετικών βιβλίων- εντύπων- περιοδικών…
Τοποθέτηση των φωτογραφιών στο χώρο: Η κάθε φωτογραφία ή θεματικό σύνολο φωτογραφιών θα είναι τοποθετημένη, ανάμεσα σε δύο τζάμια (σαν κάδρο) ή με την τεχνική της πλαστικοποίησης, επάνω στον τοίχο σε 2-3 επίπεδα. Θα υπάρχει κατάλληλος φωτισμός (προβολείς) έτσι ώστε να προβάλλονται, αλλά και να προστατεύονται οι φωτογραφίες.
ΣΚΟΠΟΙ-ΣΤΟΧΟΙ
- ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΘΑ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΤΑΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
- Η συλλογή και μελέτη φωτογραφιών με ιστορική, γεωγραφική, λαογραφική, καλλιτεχνική αξία.
- Η δημιουργία οργανωμένου αρχείου.
- Η διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αποβλέπουν στην επιμόρφωση του κοινού (ντόπιων, και ιδιαίτερα των νέων, αλλά και σχολείων του νομού και όχι μόνο…)
- Η δημιουργία λευκωμάτων με φωτογραφίες κατά οικογένειες (γενεαλογικό δένδρο κάθε οικογένειας κατά το δυνατόν) και κατηγορίες. Επίσης η πραγματοποίηση εκδόσεων που προωθούν την τέχνη της φωτογραφίας.
- Η διοργάνωση εκθέσεων Επταχωριτών, αλλά και καλλιτεχνών φωτογράφων από τα γύρω χωριά, αλλά και γιατί όχι από όλο το Δήμο… (ίσως και Ελλάδας-Εξωτερικού…)
- Η παρακίνηση-ενθάρρυνση ερασιτεχνών φωτογράφων (ιδιαίτερα νέων) να ασχοληθούν περισσότερο, με τη διοργάνωση περιοδικά εκθέσεων φωτογραφιών τους, με θέμα που θα ορίζεται από τη διεύθυνση του Μουσείου.
- Η διοργάνωση συνεδρίων με θέμα σχετικό με το περιεχόμενο των φωτογραφιών, π.χ. «Πέτρινα γεφύρια Επταχωρίου, αλλά και της γύρω περιοχής, Βοΐου και Μαστοροχωρίων Κόνιτσας» 2. «Η Εκπαίδευση στο Επταχώρι και στην ευρύτερη περιοχή, κατά τον 19ο και 20ο αι.»
Για την εκπλήρωση των σκοπών του το Τζημοπούλειο Μουσείο Επταχωρίου θα συνεργάζεται με άλλους συναφείς φορείς (πολιτιστικούς συλλόγους, μουσεία κ. ά.) και θα μεριμνά για τη μελέτη και τεκμηρίωση κάθε είδους υλικού σχετικού με τη φωτογραφική τέχνη, καθώς και τη γενικότερη ανάπτυξη και προβολή αυτής. Παράλληλα το Μουσείο θα επιδιώκει να λειτουργεί ως τόπος μνήμης, συνάντησης και ανακάλυψης ανάμεσα στους δημιουργούς, στα έργα τους και στο κοινό, να καλλιεργήσει το βλέμμα του κοινού και να το εξοικειώσει με τις διαφορετικές χρήσεις και προσεγγίσεις της φωτογραφίας.
Επιμέλεια κειμένου: Ιωάννα Λουλάκη
[…] τη συγκέντρωση παλιών φωτογραφιών του χωριού για τη μόνιμη έκθεση φωτογραφίας στο Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείου […]
[…] Και άλλα πολλά που αναφέρονται στο σχεδιασμό (βλέπ. «Μόνιμη έκθεση φωτογραφίας»). […]