Το Τζημοπούλειο είναι δωρεά της οικογένειας Δημητρίου Τζημόπουλου (απόδημοι Αμερικής από το 1956 που έφυγαν απ΄το χωριό) στην Κοινότητα Επταχωρίου το 2005. Είναι η παλιά κατοικία τής οικογένειας στην πλατεία του χωριού, που διαμορφώθηκε σε πέτρινο παραδοσιακό κτίριο με την ίδια ακριβώς μορφή που είχε το σπίτι.

Απ΄το 2010, που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κτίριο, σκεφτήκαμε να οργανώσουμε εκεί μόνιμη έκθεση φωτογραφιών Επταχωρίου, με θέμα «Το Επταχώρι χτες και σήμερα», μέσα από τις οποίες θα αναδύεται η Λαογραφία και η Ιστορία του χωριού μας.

Η Ιωάννα Λουλάκη επισκέφτηκε το Κρατικό Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, για να δει πώς λειτουργεί και να πάρει ιδέες. Μίλησε με το διευθυντή του Ευάγγελο Ιωακειμίδη, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει.  Μετά την επίσκεψη αυτή διαμόρφωσε ένα (κλικ εδώ) σχεδιασμό με το περιεχόμενο και τους σκοπούς-στόχους  της έκθεσης φωτογραφιών. Ξεκινήσαμε τη συγκέντρωση (κλικ εδώ) παλιών φωτογραφιών. Γίνεται φωτογράφιση και  στη συνέχεια επεξεργασία τους στον υπολογιστή. Την άνοιξη του 2011 ενημερώθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος  και υποσχέθηκε το τότε Δ.Σ. να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορέσει στην οργάνωση του Τζημοπούλειου. Το καλοκαίρι  του 2013 έγιναν  από το Ζώη Γακίδη στο Τζημοπούλειο, προβολές των φωτογραφιών που είχαν συγκεντρωθεί έως τότε (περίπου 800), κατά τις μέρες του πανηγυριού (26 Ιουλίου) και τις μέρες του 15Αύγουστου. Αρχές Αυγούστου 2013 ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Ιωακειμίδης ήρθε, είδε το μουσείο και μας έδωσε οδηγίες. Το Μάιο του 2013 ενημερώσαμε το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού μας Συλλόγου (Φ.Σ.Α.Ε). Τον Ιανουάριο του 2014 το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α.Ε. κάλεσε τους χωριανούς να βοηθήσουν στην οργάνωση του Τζημοπούλειου, προσφέρθηκαν μερικοί ακόμα χωριανοί μας.

Το καλοκαίρι του 2014 στήσαμε στο Τζημοπούλειο έκθεση με 130 φωτογραφίες (ένα πρώτο στάδιο δηλαδή, σε απλό χαρτί Α4) ενταγμένες σε ενότητες. Το καλοκαίρι του 2015 προσθέσαμε άλλες 80. Τις τοποθετήσαμε σε ταμπλό, δαπάνη του Δήμου Νεστορίου. Οι φωτογραφίες τυπώθηκαν σε εκτυπωτή που πρόσφερε Επταχωρίτισσα. Μελάνες και χαρτί πρόσφεραν άλλοι χωριανοί μας.

Το 2016 τυπώθηκαν σε φωτογραφικό χαρτί με τις λεζάντες τους, 400 φωτογραφίες. Από το 2017 έως το 2022 τυπώθηκαν άλλες 150  (Συνολικά 550 φωτογραφίες). 

Η συγκέντρωση φωτογραφιών συνεχίζεται και μέχρι τώρα συγκεντρώθηκαν περίπου 7.000 από 120 οικογένειες.  Έδωσαν οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού αλλά και Επταχωρίτες που ζουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όλες οι φωτογραφίες  βρίσκονται σε υπολογιστή, κατά οικογένειες, αλλά και ενταγμένες σε 45 ενότητες. Ενημερώθηκαν όλοι οι Επταχωρίτες Ελλάδας και εξωτερικού μέσω διαδικτύου και ζητήσαμε να βοηθήσουν οικονομικά για την τελική μορφή τής έκθεσης και οργάνωσης του μουσείου μας. Ανταποκρίθηκαν Επταχωρίτες από Ελλάδα και εξωτερικό (Σύλλογος Επταχωριτών Αμερικής, αλλά και κάποιοι ξενιτεμένοι μας).

Διαπιστώνουμε πως αυτή η συγκέντρωση και η έκθεση παλιών φωτογραφιών έχει μεγάλη (κλικ εδώ) σημασία-αξία για το χωριό μας, πολύ μεγαλύτερη απ΄ό,τι υπολογίζαμε, όταν ξεκινούσαμε πριν πέντε χρόνια.

……………………………………………………………………………………………………..

Η έκθεση στήθηκε με προσφορές-δωρεές του Δήμου Νεστορίου και  Επταχωριτών:

Προσφορές σε είδος

Δήμος Νεστορίου :  ταμπλό 600 ευρώ Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου: Εκτυπωτή-Σκάνερ 200. Μιχάλης Κεραμάρης: Μελάνες  200. Σύλλογος Γυναικών Επταχωρίου: Πλαστικοποιητή  50. Μιχάλης Λουλάκης: χαρτί Α4 100.  Αργύρης Κεραμάρης:  χαρτί Α4 100.  Δήμος Νεστορίου: Ηχητικό+μικρόφωνα  280

 Προσωπική εργασία

Τοποθέτηση ταμπλό: Χρ. Γαλανός, Μιχ. Λουλάκης, Μιχ. Κεραμάρης, Μάκης Καρανάσιος. Τοποθέτηση των φωτογραφιών στα ταμπλό: Ιωάννα Λουλάκη, Μιχάλης Κεραμάρης. Εργασία+υλικά επισκευής στέγης: Γιάννης Βλαχάβας. Επισκευή εξωτερικής σκάλας: Ηλ. Μπαμπούλης, Απ. Γαλανός, Αργ. Κεραμάρης,

ΔΩΡΕΕΣ

2016: Σύλλογος Επταχωριτών Αμερικής 1000 δολ. Ιωάννης Μπουτσιούλης 100  δολ.  Γιώργος Τσέτσος (Γερμανία) 50    ευρώ. Ασπασία Γακίδου 200 ευρώ.  2017: Αλέκος Μπουτσιούλης (Αμερική)  200  δολ. 2018 Ασπασία Γακίδου  100  ευρώ. 2020 Γιώργος Τσέτσος (Γερμανία) 50 ευρώ. 2021  Μοτοσικλετιστές   50.  Σύλας Δήμου  50.  Σιουμαράς  10. Εύα Ντόσα  100. Λίτσα Δήμου (Γραμματέας)  100 ευρώ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ: 1. Εκτύπωση και άλλων φωτογραφιών. Η εκτύπωση βέβαια πολλών φωτογραφιών δεν είναι ικανοποιητική, είναι χαμηλής ποιότητας, οπότε καλά θα ήταν να γίνει νέα εκτύπωση. 2. Προτζέκτορας   και διαδραστικό τραπέζι.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ζώης Γακίδης, κτηνίατρος, πρώην πρόεδρος Κοινότητας Επταχωρίου (1998-2006). Ερασιτέχνης φωτογράφος και ερευνητής παλιών φωτογραφιών Επταχωρίου. 

Ιωάννα Λουλάκη, φιλόλογος (συνταξιούχος εκπαιδευτικός). Ερευνήτρια τοπικής ιστορίας και λαογραφίας,  κυρίως μέσα από τις παλιές φωτογραφίες Επταχωρίου, τις προφορικές αφηγήσεις των παλιότερων, αλλά και βιβλία σχετικά, όπως και ημερολόγια παππούδων.

iloulaki@gmail.com  697 3925 482

Επταχώρι, Ιούλιος 2023