Το Τζημοπούλειο είναι δωρεά της οικογένειας Δημητρίου Τζημόπουλου (απόδημοι Αμερικής από το 1956 που έφυγαν απ΄το χωριό) στην Κοινότητα Επταχωρίου το 2005. Είναι η παλιά κατοικία τής οικογένειας στην πλατεία του χωριού, που διαμορφώθηκε σε πέτρινο παραδοσιακό κτίριο με την ίδια ακριβώς μορφή που είχε το σπίτι.

Απ΄το 2010, που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κτίριο, σκεφτήκαμε να οργανώσουμε εκεί μόνιμη έκθεση φωτογραφιών Επταχωρίου, με θέμα «Το Επταχώρι χτες και σήμερα», μέσα από τις οποίες θα αναδύεται η Λαογραφία και η Ιστορία του χωριού μας.

Η Ιωάννα Λουλάκη επισκέφτηκε το Κρατικό Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, για να δει πώς λειτουργεί και να πάρει ιδέες. Μίλησε με το διευθυντή του Ευάγγελο Ιωακειμίδη, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει.  Μετά την επίσκεψη αυτή διαμόρφωσε ένα (κλικ εδώ) σχεδιασμό με το περιεχόμενο και τους σκοπούς-στόχους  της έκθεσης φωτογραφιών. Ξεκινήσαμε τη συγκέντρωση (κλικ εδώ) παλιών φωτογραφιών. Γίνεται φωτογράφιση και  στη συνέχεια επεξεργασία τους στον υπολογιστή. Την άνοιξη του 2011 ενημερώθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος  και υποσχέθηκε το τότε Δ.Σ. να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορέσει στην οργάνωση του Τζημοπούλειου. Το καλοκαίρι  του 2013 έγιναν  από το Ζώη Γακίδη στο Τζημοπούλειο, προβολές των φωτογραφιών που είχαν συγκεντρωθεί έως τότε (περίπου 800), κατά τις μέρες του πανηγυριού (26 Ιουλίου) και τις μέρες του 15Αύγουστου. Αρχές Αυγούστου 2013 ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Ιωακειμίδης ήρθε, είδε το μουσείο και μας έδωσε οδηγίες. Το Μάιο του 2013 ενημερώσαμε το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού μας Συλλόγου (Φ.Σ.Α.Ε). Τον Ιανουάριο του 2014 το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α.Ε. κάλεσε τους χωριανούς να βοηθήσουν στην οργάνωση του Τζημοπούλειου, προσφέρθηκαν μερικοί ακόμα χωριανοί μας.

Το καλοκαίρι του 2014 στήσαμε στο Τζημοπούλειο έκθεση με 130 φωτογραφίες (ένα πρώτο στάδιο δηλαδή, σε απλό χαρτί Α4) ενταγμένες σε ενότητες. Το καλοκαίρι του 2015 προσθέσαμε άλλες 80. Τις τοποθετήσαμε σε ταμπλό, δαπάνη του Δήμου Νεστορίου. Οι φωτογραφίες τυπώθηκαν σε εκτυπωτή που πρόσφερε Επταχωρίτισσα. Μελάνες και χαρτί πρόσφεραν άλλοι χωριανοί μας.

Το 2016 τυπώθηκαν σε φωτογραφικό χαρτί με τις λεζάντες τους, 400 φωτογραφίες. Το 2017 άλλες 40, το 2018 ακόμα 50, το 2019 άλλες 30 και το 2020 ακόμα 30  (Συνολικά 550 φωτογραφίες). 

Η συγκέντρωση φωτογραφιών συνεχίζεται και μέχρι τώρα συγκεντρώθηκαν περίπου 7.000 από 85 οικογένειες.  Έδωσαν οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού αλλά και Επταχωρίτες που ζουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όλες οι φωτογραφίες  βρίσκονται σε υπολογιστή, κατά οικογένειες, αλλά και ενταγμένες σε 50 ενότητες. Ενημερώθηκαν όλοι οι Επταχωρίτες Ελλάδας και εξωτερικού μέσω διαδικτύου και ζητήσαμε να βοηθήσουν οικονομικά για την τελική μορφή τής έκθεσης και οργάνωσης του μουσείου μας. Ανταποκρίθηκαν Επταχωρίτες από Ελλάδα και εξωτερικό (Σύλλογος Επταχωριτών Αμερικής, αλλά και κάποιοι ξενιτεμένοι μας).

Διαπιστώνουμε πως αυτή η συγκέντρωση και η έκθεση παλιών φωτογραφιών έχει μεγάλη (κλικ εδώ) σημασία-αξία για το χωριό μας, πολύ μεγαλύτερη απ΄ό,τι υπολογίζαμε, όταν ξεκινούσαμε πριν πέντε χρόνια.

……………………………………………………………………………………………………..

Η έκθεση στήθηκε με προσφορές-δωρεές του Δήμου Νεστορίου και  Επταχωριτών:

Ο  Δήμος Νεστορίου :  600  ευρώ για ταμπλό (Μάρτιος 2014, Δήμαρχος ο Χρήστος Γκοσλιόπουλος). Τα ταμπλό τοποθέτησαν στο χώρο με προσωπική εργασία οι: Χρήστος Γαλανός, Μιχάλης Κεραμάρης, Μιχάλης Λουλάκης, Μάκης Καρανάσιος. Η Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου: 200 ευρώ για εκτυπωτή (Μάιος 2014). Ο Μιχάλης Κεραμάρης: 100 ευρώ για μελάνες. Ο Σύλλογος Γυναικών Επταχωρίου: 50 ευρώ για πλαστικοποιητή  (Ιούλ.2014). Ο Μιχάλης Λουλάκης: 50  ευρώ για χαρτί Α4 (Ιούνιος 2014). Η Ασπασία Σπύρου Γακίδη: 200 ευρώ, για την τελική μορφή των φωτογραφιών (Ιούν.2015). ΟΓιώργος Κ. Τσέτσος: 50 ευρώ για την τελική μορφή των φωτογραφιών. (καλοκαίρι 2015). Ο Ιωάννης Μπουτσιούλης (απόδημος Αμερικής): 100 δολάρια για την τελική μορφή των φωτογραφιών (Ιούλ.2016). Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επταχωριτών Αμερικής: 1000 δολ. για ταμπλό και αγορά ΗΥ-λάπτοπ (Ιούλ.2017). Ο Ιωάννης Μπουτσιούλης (απόδ. Αμερικής) 200 δολάρια (Ιούλ.2017). Τα δολάρια έφερε στο χωριό από Αμερική η Αργυρούλα Τζέπου η οποία μετέτρεψε τα 200 δολάρια του Μπουτσιούλη σε 200 ευρώ. Η Αργυρούλα είχε πάει το 2016 στο Σύλλογο της Αμερικής το ενημερωτικό κείμενο για το Τζημοπούλειο και μίλησε στα μέλη του Δ.Σ. για τη δραστηριότητα αυτή. Δηλαδή έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να αποφασιστεί η προσφορά τών δολαρίων. Η Ασπασία Γακίδου  100 ευρώ (Ιούλ. 2018). Ο Μ.Κεραμάρης: 100 ευρώ για μελάνες (Αυγ.΄18). Ο Γιάννης Βλαχάβας προσφορά εργασία-υλικά για επισκευή στέγης (καλοκαίρι 2018). Ο Γιώργος Κ. Τσέτσος: 50 ευρώ (Αύγ.’20) για νέα εκτύπωση φωτογραφιών, Ασπασία Γακίδου 100 ευρώ (Μάρτ.’21) για νέα εκτύπωση φωτογραφιών.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ: 1. Εκτύπωση και άλλων φωτογραφιών. Η εκτύπωση βέβαια όλων των φωτογραφιών δεν είναι ικανοποιητική, είναι χαμηλής ποιότητας, οπότε καλά θα ήταν να γίνει νέα εκτύπωση. 2. Προτζέκτορας   και διαδραστικό τραπέζι.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ζώης Γακίδης, κτηνίατρος, πρώην πρόεδρος Κοινότητας Επταχωρίου (1998-2006). Ερασιτέχνης φωτογράφος και ερευνητής παλιών φωτογραφιών Επταχωρίου. 

Ιωάννα Λουλάκη, φιλόλογος (συνταξιούχος εκπαιδευτικός). Ερευνήτρια τοπικής ιστορίας και λαογραφίας,  κυρίως μέσα από τις παλιές φωτογραφίες Επταχωρίου, τις προφορικές αφηγήσεις των παλιότερων, αλλά και βιβλία σχετικά, όπως και ημερολόγια παππούδων.

iloulaki@gmail.com

Επταχώρι, Ιούνιος 2021