Το Τζημοπούλειο είναι δωρεά της οικογένειας Δημητρίου Τζημόπουλου (απόδημοι Αμερικής από το 1956 που έφυγαν απ΄το χωριό) στην Κοινότητα Επταχωρίου το 2005. Είναι η παλιά κατοικία τής οικογένειας στην πλατεία του χωριού, που διαμορφώθηκε σε πέτρινο παραδοσιακό κτίριο με την ίδια ακριβώς μορφή που είχε το σπίτι.

Απ΄το 2010, που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κτίριο, σκεφτήκαμε να οργανώσουμε εκεί μόνιμη έκθεση φωτογραφιών Επταχωρίου, με θέμα «Το Επταχώρι χτες και σήμερα», μέσα από τις οποίες θα αναδύεται η Λαογραφία και η Ιστορία του χωριού μας.

Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, για να δούμε πώς λειτουργεί και να πάρουμε ιδέες. Μιλήσαμε με το διευθυντή του Ευάγγελο Ιωακειμίδη, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει.  Μετά την επίσκεψη αυτή διαμορφώσαμε ένα (κλικ εδώ) σχεδιασμό με το περιεχόμενο και τους σκοπούς-στόχους  της έκθεσης φωτογραφιών. Ξεκινήσαμε τη συγκέντρωση (κλικ εδώ) παλιών φωτογραφιών. Γίνεται φωτογράφιση και  στη συνέχεια επεξεργασία τους στον υπολογιστή. Την άνοιξη του 2011 ενημερώθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος  και υποσχέθηκε το τότε Δ.Σ. να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορέσει στην οργάνωση του Τζημοπούλειου. Το καλοκαίρι  του 2013 έγιναν  στο Τζημοπούλειο, προβολές των φωτογραφιών που είχαν συγκεντρωθεί έως τότε (περίπου 800), κατά τις μέρες του πανηγυριού (26 Ιουλίου) και τις μέρες του 15Αύγουστου. Αρχές Αυγούστου 2013 ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Ιωακειμίδης ήρθε, είδε το μουσείο και μας έδωσε οδηγίες. Το Μάιο του 2013 ενημερώσαμε το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού μας Συλλόγου (Φ.Σ.Α.Ε). Τον Ιανουάριο του 2014 το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α.Ε. κάλεσε τους χωριανούς να βοηθήσουν στην οργάνωση του Τζημοπούλειου, προσφέρθηκαν μερικοί ακόμα χωριανοί μας.

Το καλοκαίρι του 2014 στήσαμε στο Τζημοπούλειο έκθεση με 130 φωτογραφίες (ένα πρώτο στάδιο δηλαδή, σε απλό χαρτί Α4) ενταγμένες σε ενότητες. Το καλοκαίρι του 2015 προσθέσαμε άλλες 80. Τις τοποθετήσαμε σε ταμπλό, δαπάνη του Δήμου Νεστορίου. Οι φωτογραφίες τυπώθηκαν σε εκτυπωτή που πρόσφερε Επταχωρίτισσα. Μελάνες και χαρτί πρόσφεραν άλλοι χωριανοί μας.

Το 2016 τυπώθηκαν σε φωτογραφικό χαρτί με τις λεζάντες τους, 400 φωτογραφίες. Το 2017 άλλες 40, το 2018 ακόμα 50 και το 2019 άλλες 30 (Συνολικά 520 φωτογραφίες). Η τελική μορφή εκτύπωσης ήταν δαπάνη-δωρεά των ξενιτεμένων Επταχωριτών Αμερικής.

Η συγκέντρωση φωτογραφιών συνεχίζεται και μέχρι τώρα συγκεντρώθηκαν περίπου 6.200 από 70 οικογένειες.  Έδωσαν οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού αλλά και Επταχωρίτες που ζουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όλες οι φωτογραφίες  βρίσκονται σε υπολογιστή, κατά οικογένειες, αλλά και ενταγμένες σε 45 ενότητες. Ενημερώθηκαν όλοι οι Επταχωρίτες Ελλάδας και εξωτερικού μέσω διαδικτύου και ζητήσαμε να βοηθήσουν οικονομικά για την τελική μορφή τής έκθεσης και οργάνωσης του μουσείου μας. Ανταποκρίθηκαν Επταχωρίτες από Ελλάδα και εξωτερικό (Σύλλογος Επταχωριτών Αμερικής, αλλά και κάποιοι ξενιτεμένοι μας).

Διαπιστώνουμε πως αυτή η συγκέντρωση και η έκθεση παλιών φωτογραφιών έχει μεγάλη (κλικ εδώ) σημασία-αξία για το χωριό μας, πολύ μεγαλύτερη απ΄ό,τι υπολογίζαμε, όταν ξεκινούσαμε πριν πέντε χρόνια.

……………………………………………………………………..

Ζώης Γακίδης, κτηνίατρος, πρώην πρόεδρος Κοινότητας Επταχωρίου (1998-2006). Ερασιτέχνης φωτογράφος και ερευνητής παλιών φωτογραφιών.

Ιωάννα Λουλάκη, φιλόλογος (συνταξιούχος εκπαιδευτικός). Ερευνήτρια τοπικής ιστορίας και λαογραφίας,  κυρίως μέσα από τις παλιές φωτογραφίες Επταχωρίου, τις προφορικές αφηγήσεις των παλιότερων, αλλά και βιβλία σχετικά, όπως και ημερολόγια παππούδων.

iloulaki@gmail.com

Επταχώρι, Ιούλιος 2020