Ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος των Απανταχού Επταχωριτών (Φ.Σ.Α.Ε.) ιδρύθηκε στις 24 Ιουλίου 1977 στο Επταχώρι Καστοριάς.

Ο Σύλλογος στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Επταχωρίου, κτήριο που έχει χτιστεί γι αυτό το σκοπό το 1983-84 από την Κοινότητα Επταχωρίου. Κάποιοι από τους σκοπούς-στόχους ιδρύσεως του συλλόγου είναι οι εξής :

α) Η άνοδος του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου  των κατοίκων του Επταχωρίου.

β) η έρευνα των δυνατοτήτων της οικονομικής ανάπτυξης του Επταχωρίου.

γ) η  αναβίωση και η διατήρηση των εθίμων.

δ) στηρίζει πρωτοβουλίες-εκδηλώσεις, σχετικές με θέματα μόρφωσης και ψυχαγωγίας των κατοίκων του χωριού.

ε) η συνεργασία με άλλους συλλόγους που έχουν παρεμφερείς σκοπούς κλπ.

Διοργανώνει στο Επταχώρι: Γιορτές  για τα παιδιά του Επταχωρίου τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, το έθιμο των «Μπουμπαραίων» ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, το έθιμο της αποκριάς, το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου του Επταχωρίου (25,26 Ιουλίου), διάφορες μουσικές βραδιές με τοπικά ή μη συγκροτήματα, εκδρομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χορευτικά με παραδοσιακές στολές κατά την διάρκεια του πανηγυριού αλλά και στα Φώτα με το περίφημο «Γαϊτανάκι», φροντίζει για την ανακαίνιση πέτρινων νερόμυλων, βρυσών, εξωκλησιών, πέτρινων γεφυριών και μονοπατιών, για την οργάνωση του λαογραφικού μουσείου του πνευματικού κέντρου, την οργάνωση του Τζημοπούλειου μουσείου, φιλοξενεί μια φορά το χρόνο κάποια θεατρική ομάδα (κυρίως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης) με παράσταση στο πνευματικό κέντρο ή στην κεντρική πλατεία (ανάλογα με την εποχή) και άλλα πολλά.

Πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, 1977 – 1979: Πασχάλης Δήμου, Πέτρος Ευαγγέλου, Γεώργιος Ντόνης, Νίκος Σιασούλης, Χρήστος Γαλανός, Ιωάννα Λουλάκη.

2021 – 2023 : Πρόεδρος: Αποστόλης Γαλανός. Αντιπρόεδρος: Μπόλου Σουλτάνα. Γραμματέας: Χαλκιάς Χρήστος. Ταμίας: Δημήτρης Μπίλης. Μέλη: Κεραμάρης Αργύρης, Μπαμπούλης Αποστόλης, Μπίλη Γεωργία.

Δημοτικό Σχολείο και κάτω αριστερά το Πνευματικό Κέντρο