Το γεφύρι Κουσιουμπλή  θα διασωθεί και θα αναδειχθεί. Μετά τις επίμονες ενέργειες του Φ.Σ.Α.Ε. θα γίνει αντιπλημμυρικό έργο στην κοίτη του ποταμού, επισκευές στο θεμέλιό του και θα κατασκευαστεί καλντερίμι από την άσφαλτο μέχρι το γεφύρι. Τέλος θα τοποθετηθούν δύο ταμπέλες στον κεντρικό δρόμο και μία μεγάλη με το ιστορικό μπροστά από το γεφύρι.

Όπως είναι γνωστό, το γεφύρι Κουσιουμπλή κινδυνεύει μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου 2017 που προκάλεσαν ζημιές στα θεμέλιά του (φαίνονται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν). Μετά την αναφορά του προβλήματος από χωριανούς στην Γενική Συνέλευση στις 31-12-2017, το ΔΣ του ΦΣΑΕ προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες : 1) Προετοιμασία πλήρους φακέλου με εικόνες και αναλυτική περιγραφή του προβλήματος καθώς επίσης και προτάσεις για διάφορες βελτιώσεις, με ταμπέλες, καλντερίμια κλπ, στον περιβάλλοντα χώρο του γεφυριού. 2) Κατάθεση των παραπάνω στην Αρχαιολογία, στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και στον Δήμο Νεστορίου στις 10-1-2018. Στη συνέχεια, με αναφορές προς την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων Ιωαννίνων (στην οποία ανήκουν τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής μας) καταφέραμε να έρθει τριμελής επιτροπή μηχανικών στο γεφύρι για αυτοψία στις 12-6-2018. Η γνωμάτευσή τους ήταν ότι πρέπει να γίνει συγκεκριμένη μελέτη από τον Δήμο Νεστορίου για τις εργασίες που απαιτούνται και στην συνέχεια η Αρχαιολογία θα εγκρίνει την μελέτη και θα προχωρήσει το έργο για χρηματοδότηση. Έτσι απευθυνθήκαμε ξανά στον Δήμο Νεστορίου ο οποίος όμως μέχρι και σήμερα απαντάει ότι αδυνατεί να αναλάβει την μελέτη για τόσο μεγάλο έργο. Μετά από αυτήν την εξέλιξη απευθυνθήκαμε ξανά στην Περιφέρεια και τελικά βρέθηκε ο τρόπος να ενσωματωθεί το Κουσιουμπλή σε κάποια αντιπλημμυρικά  έργα που αναλαμβάνει η περιφέρεια. Επισκέφθηκαν μάλιστα μηχανικοί από την Περιφέρεια το γεφύρι για αυτοψία.

Μετά λοιπόν από τις παραπάνω ενέργειες, η Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και συγκεκριμένα ο μηχανικός Στέλιος Κοτσάκος, ο οποίος είναι ο ίδιος μηχανικός που ανέλαβε την μελέτη για την συντήρηση του γεφυριού το 1989, έχουν πλέον έτοιμη τη μελέτη η οποία έχει κατατεθεί στις οικονομικές επιτροπές για έγκριση μαζί με άλλα αντιπλημμυρικά έργα στον νομό Καστοριάς. Υπολογίζουμε ότι το έργο θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο που είναι λίγα τα νερά και το Γεφύρι  Κουσιουμπλή θα διασωθεί. Ενώ με το καλντερίμι και τις ταμπέλες που θα τοποθετηθούν ευελπιστούμε στην αύξηση της επισκεψιμότητας του γεφυριού.

Ακολουθούν φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο θεμέλιο του γεφυριού καθώς επίσης και το σημείο στο οποίο θα κατασκευαστεί το καλντερίμι.

(Πληροφορίες για το γεφύρι Κουσιουμπλή και τα άλλα πετρογέφυρα Επταχωρίου κλικ ΕΔΩ