Το Επταχώρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 880 μέτρα, σε χαράδρα ανάμεσα στο Βόιο, το Σμόλικα της Πίνδου και τις Αρένες Γράμμου.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 90. Το χωριό διασχίζεται από την παλιά εθνική οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων. Ανήκει διοικητικά στο νομό Καστοριάς, στο δήμο Νεστορίου. Γεωμορφολογικά, ιστορικά και ηθογραφικά ανήκει στην Ήπειρο.
Στη σημερινή του θέση, δημιουργήθηκε το 16ο αιώνα, από τη συνένωση αρκετών μικρών χωριών, των οποίων η ιστορία μαρτυρείται πριν τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Η συνένωση προήλθε από την “αδήριτη ανάγκη να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις διαρκείς λεηλασίες από Τουρκαλβανούς επιδρομείς”, όπως γράφει ο αείμνηστος Δημήτριος Τσίγκαλος από το Επταχώρι. Η παλιότερη αναφορά είναι το 1530 με το όνομα Βουρβουτσικό. Περισσότερα ΕΔΩ
Το 1820 το πυρπόλησε ο Αλή-πασάς, το 1830 το πυρπόλησαν Μπέηδες της Κολώνιας και το 1944 οι Γερμανοί. Οι κάτοικοί του, ριζωμένοι στα βράχια τους το ξανάχτιζαν, σε πείσμα τής ιστορίας… Ονομαζόταν Βουρβουτσικό ή Μπουρμπουτσκό ως το 1927.Περισσότερα ιστορικά στοιχεία στην ενότητα (κλικ) ΙΣΤΟΡΙΑ

Απέχει 100 χιλιόμετρα από την Κοζάνη, 110 από τα Γιάννενα 60 από την Καστοριά και 48 από τα Γρεβενά μέσω Δοτσικού – Καληράχης – Έλατου. Απέχει 48 χιλιόμετρα από τον κόμβο Μαυραναίων-Κηπουρειού τής Εγνατίας οδού, μέσω Δοτσικού – Αναβρυτών.

Στο Επταχώρι σήμερα: Άγρια φυσική ομορφιά (βουνά-ποτάμια), Ιστορία, Λαογραφία, Βυζαντινή τέχνη (ναοί εικονογραφημένοι με αξιόλογες τοιχογραφίες από το 13ο  έως 17ο  αι. μ.Χ. ) Παραδοσιακή αρχιτεκτονική (πετρόκτιστα σπίτια-πέτρινα γεφύρια-νερόμυλος), Γεωλογία ( ηφαιστειογενή και αργιλικά πετρώματα με θαλασσινά απολιθώματα )… Σύγχρονη τέχνη.

Μαστοροχώρι το Επταχώρι, στα 20 χλμ. τα Μαστοροχώρια Βοΐου και Κόνιτσας, στα 20 χλμ.  η Σαμαρίνα Γρεβενών, στα 50 χλμ. η Κόνιτσα, στα 70 χλμ. τα Ζαγοροχώρια, στα 25 χλμ. το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης Γράμμου και στα 60 χλμ. η Καστοριά.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΕΠΤΑΧΩΡΙΟΥ

  1. Ικλικ) Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Επταχωρίου (1625 μ. Χ.), στα 2 χλμ από το χωριό, βυζαντινής αρχιτεκτονικής, με αξιόλογες βυζαντινές τοιχογραφίες .
  2. (κλικ) Αγία Παρασκευή (1914), πολιούχος Επταχωρίου στο κέντρο του χωριού, αγιογραφημένη από μοναχούς του Αγίου όρους (κατά τη δεκαετία ’70)
  3. Παλιομονάστηρο 9ου αι. μ.Χ. , με πρόσβαση από μονοπάτι, πεζοπορία δύο ωρών, ήπιας δυσκολίας.
  4. (κλικ) Νερόμυλος του 19ου αι. ανακαινισμένος απ΄τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
  5. (κλικ) Τρία πέτρινα γεφύρια 19ου αι., το ένα στο κέντρο του χωριού, τα άλλα δύο λίγο έξω απ΄το χωριό, 3-4 λεπτά με αυτοκίνητο, 15’-20’ περπατώντας σε πέτρινο μονοπάτι (ο παλιός δρόμος του χωριού)
  6. (κλικ) Πέτρινο Δημοτικό Σχολείο (1925)
  7. Πολλά παλιά παρεκκλήσια τα οποία μπορεί να επισκεφτεί κάποιος από μονοπάτια, απολαμβάνοντας ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά.
  8. (κλικ) Φωτογραφικό μουσείο-Τζημοπούλειο με 6.000 παλιές φωτογραφίες Επταχωρίου, από αρχές 20ου αι (1910 η πιο παλιά) έως τη δεκαετία ’70… μέσα απ΄τις οποίες αναδύεται η ιστορία και λαογραφία Επταχωρίου.
  9. (κλικ) Χώρος πρωτότυπης Τέχνης όπου υπάρχουν: Πίνακες με γραμματόσημα και πίνακες με φύλλα, λουλούδια  και τομές από κορμούς δέντρων. Βέργες κρανιάς κεντημένες  με σουγιά. Ξυλοτεχνήματα με τεμάχια ελάτου. Γύψινα ανάγλυφα. Συλλογή έγχρωμων κροκαλοπαγών πετρωμάτων. Το χώρο και εδώ https://prototype-art.gr/

        (κλικ) ΕΘΙΜΑ ΕΠΤΑΧΩΡΙΟΥ

Πού θα πιείτε καφέ, πού θα φάτε

Καφε-οβελιστήριο «Απάνω Μαχαλάς»,  24670 84165 και 697 189 5681, στην πλατεία του χωριού.

Καφε-οβελιστήριο «Ρέμα Επταχώρι»,  24670 84043  και  697 200 6441, πάνω στο δρόμο-δίπλα στην εκκλησία και στο ποτάμι.                               

ΔΙΑΜΟΝΗ

1.(κλικ εδώ) Ανεξάρτητο κατάλυμα στο Επταχώρι 

Είναι ανεξάρτητο κατάλυμα, πρόσφατα ανακαινισμένο και αποτελείται από 3 χώρους: 1 υπνοδωμάτιο, 1 σαλόνι, μία μεγάλη κουζινοτραπεζαρία και μπάνιο. Βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία του χωριού και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 5 άτομα.

2. (κλικ εδώ) Κατάλυμα στο Επταχώρι 

Είναι ανεξάρτητο κατάλυμα, πρόσφατα ανακαινισμένο και αποτελείται από 2 υπνοδωμάτια με διπλά κρεβάτια, 1 σαλοκουζίνα με καναπέ-κρεβάτι που ανοίγει και γίνεται διπλό κρεβάτι και 1 μπάνιο με μπανιέρα και πλυντήριο ρούχων. Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο, δίπλα στην εκκλησία και πάνω από το καφε-οβελιστήριο «Ρέμα Επταχώρι». Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι έξι άτομα.

3. Δωμάτια στο Επταχώρι, τηλ. 697 977 2559

4. Ξενώνες:  Κεφαλοχώρι Κόνιτσας (14 χλμ. απ΄το Επταχώρι). Θεοτόκος Κόνιτσας (16  χλμ.). Πεντάλοφος Βοΐου (17 χλμ.). Δοτσικό Γρεβενών (19 χλμ.). Πυρσόγιαννη Κόνιτσας (26 χλμ.). Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης Γράμμου (26 χλμ.) Νεστόριο (34 χλμ.) 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΦΙΛΗ ΣΤΟ ΕΠΤΑΧΩΡΙ ΤΟ 2007
“Εκεί που το Βόιο συναντά το Γράμμο και το Σμόλικα, κι έχει την αρχή της η κοιλάδα του Σαραντάπορου, εκεί που χτυπά η καρδιά της Πίνδου, μέσα στη γκρίζα αγκαλιά των ψαμμιτών και των σχιστόλιθων, πάνω σ΄ένα παλιό τρίστρατο, φωλιάζει το Επταχώρι, το παλιό Μπουρμπουτσκό…”

Πλατεία Επταχωρίου – ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓ/ΡΧΟΥ ΔΑΒΑΚΗ

Πριν το κάψιμο του ’44 απ΄τους Γερμανούς, μετά το κάψιμο, και σήμερα…
Εδώ είχε το διοικητήριο ο Δαβάκης (Απόσπασμα Πίνδου), εδώ μιλούσε-ενθάρρυνε στις παραμονές τής εισβολής των Ιταλών το ’40, στήνοντας χορούς… Εδώ γίνονταν-γίνονται τα πανηγύρια, εδώ οι γάμοι, εδώ τα παιχνίδια των παιδιών…
Γράφει ο Επταχωρίτης δάσκαλος Δημ. Τσίγκαλος (1909-1989):
«Η μεγάλη πλατεία του χωριού θυμίζει την αγωνιστικότητα του λαού μας, τον ψυχισμό του και τη χαρούμενη διάθεσή του από τα παλιά χρόνια. Εδώ ακούστηκαν, στα χρόνια της τουρκοκρατίας, οι νέοι του χωριού να φωνάζουν «όχι τούμπες στη ζωή, όχι φόρο στον Αλή». Εδώ ακούστηκαν οι ρυθμικές κραυγές της δικής μας γενιάς. ΟΧΙ – ΟΧΙ – ΟΧΙ. Το ιστορικό ΟΧΙ ενάντια στο πέρασμα του φασισμού, στην υποταγή, στην υποδούλωση. Εδώ οι χαρές, εδώ τα δάκρυα, εδώ οι ελπίδες.» (Απ΄το βιβλίο «Ένα πρωτοποριακό χωριό», 1988)
………………………………………………………………………………………
Επιμέλεια σελίδας: Ιωάννα Λουλάκη (κλικ)
697 3925 482