Βιβλία για το Επταχώρι έγραψαν οι: Δημήτριος Ρούφος, Κωνσταντίνος Βογιατζής, Ιωάννης Σόλτας, Δημήτριος Ταμπακόπουλος, Δημήτριος Τσίγκαλος, Κωνσταντίνος Μάνος, Μιχάλης Κεραμάρης, Ιωάννα Λουλάκη.

Δημήτριος Ρούφος – Παπαθεοδώρου (Ιατροφιλόσοφος)

droufosΓεννήθηκε στο Βουρβουτσικό. Ήταν ο πρώτος γιατρός τού Άργους Ορεστικού, όπου είχε εγκατασταθεί από το 1866.

Έγραψε στη δεκαετία 1900-1910:

«Ιστορικά Ανέκδοτα Βουρβουτσικού» 

«Γενεαλογική ιστορία του εκ Βουρβουσκού οίκου Παπαθεοδώρου Ρούφου και των διαδόχων αυτού» 

 


Κωνσταντίνος Μπογιατζής (Δάσκαλος)

Έγραψε αυτοβιογραφία-ημερολόγιο.

«Εγεννήθην εις χωρίον Βορβοτσικόν από γονείς Χριστιανούς τη 15 Ιουλίου 1848, ο μεν πατήρ μου ονομάζετο Νικόλαος, η δε μήτηρ μου Πούλια”


Ιωάννης Σόλτας

Δάσκαλος στο Βουρβουτσικό 1875-1881

Έγραψε «Αι αναμνήσεις μου τής γενετείρας πατρίδος μου, το Βορβοτσικόν ή Επταχώριον» 100 σελίδες.


Δημήτριος Ταμπακόπουλος  (      – 1953)

Ιστορία τού Επταχωρίου”

Έχουμε την περίληψή της (9 σελίδες), δημοσιευμένη στο Λεύκωμα τού Συλλόγου των Επταχωριτών τής Αμερικής «Άγιος Γεώργιος». Αναζητούμε το πρωτότυπο έργο.


 

1

Δημήτριος  Τσίγκαλος (1909 – 1989)

«Το Επταχώρι, χίλια χρόνια στις εθνικές επάλξεις», 1979 (Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2016, με δαπάνη του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου)

«Ο λαός μας μέσα από τις παροιμίες», 1982

«Η ζωή του λαού μας τραγουδισμένη», 1985

«Μνήμες-Στοχασμοί», 1986

«Ένα πρωτοποριακό χωριό», 1988

 

 


Κωνσταντίνος Μάνος (1933 – )

Οι Γερμανοί στο χωριό μου, θεατρικό έργο σε τέσσερις πράξεις», 1952

“Λαογραφία Επταχωρίου – Βοΐου”, 1962, έπαινος Ακαδημίας Αθηνών.

“Γλωσσολογική εξέταση ιδιώματος Επταχωρίου”, 1962έπαινος της Γλωσσικής εν Αθήναις Εταιρείας.

“Νεανικών βιωμάτων αναπόληση”, 1998

“Χαρακτηριστικά περιστατικά της ζωής μου”, 2006

“Το Επταχώρι στις εθνικές επάλξεις”, 2007

“Κοινωνιογράφημα Επταχωρίου”, εργασία για το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

“Επταχώρι Καστοριάς, Ιστορικά και κοινωνιολογικά δεδομένα”, 2012

 


Μιχάλης Δήμου (1913 -2004)

14324242_1109893639047852_911188934422740081_o   Νίκος Χ. Κυργεώργης. Μια πραγματική ιστορία. (Ο άλλος Ζορμπάς)

———————————————————————————————————–

Μιχάλης Κεραμάρης – Ιωάννα Λουλάκη

 

 

Βιογραφικά

Δημήτριος Τσίγκαλος

Ο Δημήτριος Τσίγκαλος γεννήθηκε το 1909 στο Επταχώρι Καστοριάς και απεβίωσε το 1989 στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του Επταχωρίου, στο Β΄Γυμνάσιο Κοζάνης, στο Ιεροδιδασκαλείο της Αγίας Αναστασίας και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για 2 χρόνια με άριστη επίδοση. Υπηρέτησε δάσκαλος στο Επταχώρι, Κοτύλη, Χρυσή, Αμύνταιο, Φλώρινα, Πρότυπο Αθηνών. Σαν Επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων υπηρέτησε στις Περιφέρειες Γουμένισσα Παιονίας Κιλκίς, Βέροια Ημαθίας και Λαγκαδά Θεσσσαλονίκης. Το 1966 αποχώρησε από την υπηρεσία με τον τίτλο του Επίτιμου Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης. Για την πολύπλευρη εκπαιδευτική και κοινωνική του προσφορά οι κρατικές αρχές απένειμαν στον Δημήτριο Τσίγκαλο 25 ηθικές αμοιβές από τις οποίες οι 10 για Εθνική δράση. Ο Δημήτριος Τσίγκαλος εκτός από την πλούσια υπηρεσιακή του προσφορά είχε στο ενεργητικό του ένα πλούσιο και αξιόλογο συγγραφικό έργο, με δημοσιεύματα σε περιοδικά και εφημερίδες καθώς και σε βιβλία παιδαγωγικού, θεατρικού, λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου. Για την πνευματική και εκπαιδευτική του προσφορά, τιμήθηκε από την Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, από τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών του Ν.Κοζάνης, από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών, από το Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου, από τον Σύλλογο των Επταχωριτών. Την σημαντικότερη θέση στη βιβλιογραφία του Δημήτριου Τσίγκαλου, κατέχουν τα 5 λαογραφικά και Ιστορικά βιβλία που έγραψε για τη γενέτειρα του.


Κωνσταντίνος Μάνος

Ο  Κων/νος Μάνος γεννήθηκε στο Επταχώρι το 1933. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Ψυχοπαιδαγωγικής και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διαθέτει πλούσια διδακτική, συγγραφική και ερευνητική δράση. Εκτός από τα τρία προπτυχιακά πτυχία: Παιδαγωγικής Ακαδημίας, Μετεκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέχει και τέσσερα μεταπτυχιακά πτυχία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.): Δίπλωμα Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Master Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, Master Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Connecticut των Η.Π.Α. και Διδακτορικό Ψυχοπαιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε 15 χρόνια στη γενική εκπαίδευση και τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες,15 χρόνια στη ΣΕΛΕΤΕ, ως Καθηγητής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας  και 20 χρόνια ως Καθηγητής Πανεπιστημίου. Συνολικά 50 χρόνια διδακτικής δράσης. (1955-2005). Συνέγραψε 35 βιβλία, από τα οποία τα 25 είναι συγγράμματα και έρευνες παιδαγωγικού και ψυχολογικού περιεχομένου. Εκπροσώπησε τη Χώρα σε 25 συνέδρια του Εξωτερικού, σε πολλά με ομιλίες ψυχοπαιδαγωγικού περιεχομένου και συμμετείχε σε αρκετά συνέδρια του Εσωτερικού  με ή χωρίς ομιλίες. Στρατιωτική θητεία 27μηνη.(Έφεδρος Υπολοχαγός Πυροβολικού) . Αναλυτικές πληροφορίες για τη ζωή και έργο του υπάρχουν στο βιβλίο του «Χαρακτηριστικά περιστατικά της ζωής μου»


Μιχάλης Δήμου

Ο Μιχάλης Δήμου γεννήθηκε στο Επταχώρι το 1913 και πέθανε στην Αθήνα το 2004. Εργάστηκε στο υπουργείο δημοσίων έργων, και ως διευθυντής παρέδιδε μαθήματα φωτογραμμετρίας σε φοιτητές τού Πολυτεχνείου. Ανήσυχο και ερευνητικό πνεύμα, λάτρης τής Δημοκρατίας, όπως και ο αδελφός του, αγωνιστής δημοσιογράφος Τάσος Δήμου, ασχολήθηκε στα μελετήματά του με ένα βαθύτερο ανθρώπινο προβληματισμό, οραματιζόμενος έναν καλύτερο κόσμο.

Έργα του: -Στοχασμοί και κρίσεις με φόντο την Ιστορία, 1990 -Ματιές στον κόσμο, 1997 -Πριν το τέλος, 2000. -Νίκος Χ. Κυργεώργης. Μια πραγματική ιστορία. (Ο άλλος Ζορμπάς)


Ο Μιχάλης Κεραμάρης και η Ιωάννα Λουλάκη

Είναι ζευγάρι, που αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα στο Επταχώρι από το 2009 που βγήκαν στη σύνταξη. Εργάστηκαν τριάντα χρόνια σε δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια ως εκπαιδευτικοί (φυσικός και φιλόλογος αντίστοιχα). Ασχολούνται με τη φύση, τη λαογραφία και την ιστορία του χωριού κάνοντας εκδηλώσεις για τους κατοίκους Επταχωρίου στις εθνικές επετείους, αλλά και άλλες.

Ο Μιχάλης Κεραμάρης, στα χρόνια μετά το 2010, έγραψε ποιήματα με θέματα από την ιστορία, τη λαογραφία και τη φύση του Επταχωρίου. Η Ιωάννα Λουλάκη επέλεξε φωτογραφίες αντίστοιχες με τα ποιήματα, κάποιες απ΄τις φωτογραφίες της αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης ποιημάτων.

Η Ιωάννα Λουλάκη ήταν στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Επταχωρίου το 1977 που ιδρύθηκε. Δραστηριοποιείται από τότε σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χωριό. Απ΄το 2011, σε συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Επταχωρίου Ζώη Γακίδη, ασχολείται με τη συγκέντρωση παλιών φωτογραφιών του χωριού για τη μόνιμη έκθεση φωτογραφίας στο Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείου Επταχωρίου. Ασχολείται με την Κοινοτική Βιβλιοθήκη Επταχωρίου δανείζοντας βιβλία κυρίως στις διακοπές καλοκαιριού.

   Το 2021 εξέδωσε το βιβλίο ΤΖΗΜΟΠΟΥΛΕΙΟΠαλιές φωτογραφίες Επταχωρίου. Κάθε φωτογραφία και ιστορία,