Πετρογέφυρα Επταχωρίου

Πετρογέφυρα Επταχωρίου

Φωτογραφίες και κείμενα του δημοσιογράφου Αργύρη Παφίλη, από το «Οδοιπορικό στο Έπταχώρι Καστοριάς» τον Μάρτιο 2007. Το υλικό προβλήθηκε στο WEST της Κοζάνης.

Γεφύρι Παπαλίας

Ένα ρέμα που πηγάζει από τις ορθοπλαγιές Πετρίτσι του Βοΐου και καταλήγει στο Ζουζουλιώτικο ποτάμι, χωρίζει τον μαχαλά Παπαλία απ΄το υπόλοιπο χωριό. Τούτο το ρέμα, που κατά τους χειμερινούς μήνες γινόταν ορμητικό, αδιάβατο, οι Επταχωρίτες το δάμασαν χτίζοντας ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι. Το συνολικό του μήκος είναι 19μ., το ύψος 5,50μ., το πλάτος 2,20μ. και το άνοιγμα του τόξου του 10μ. Δυστυχώς καμιά πληροφορία για την ταυτότητα του γεφυριού δεν σώζεται.

Γεφύρι Νάκα

 

Είναι χτισμένο πάνω στο ρέμα που διασχίζει το Επταχώρι στην είσοδο του χωριού, ερχόμενοι από τον Πεντάλοφο, η περιοχή ονομάζεται «Κρυονέρι». Δίπλα υπήρχε παλιά ο μύλος του Νάκα. Έχουν γίνει παρεμβάσεις με σκυρόδεμα Σε μικρή απόσταση βρίσκονταν το γεφύρι του Κυρατζή από το οποίο σώζονται μόνο τα βάθρα του. Τα δύο αυτά γεφύρια ένωναν το Επταχώρι με το μονοπάτι που οδηγούσε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και στον Πεντάλοφο

Γεφύρι Κουσιουμπλή

 

Σε μικρή απόσταση από την εθνική οδό Επταχωρίου-Ιωαννίνων, στην περιοχή Επταχωρίου, πάνω στο Ζουζουλιώτικο ποτάμι βρίσκεται χτισμένο το μονότοξο γεφύρι του Κουσιουμπλή. Προφορικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το γεφύρι χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα ή στις αρχές του 19ου αιώνα, Ο Χαράλαμπος Δήμου, συνταξιούχος καθηγητής αναφέρει ότι στο χτίσιμο του γεφυριού δούλεψαν οι Επταχωρίτες μάστοροι Γεώργιος Δήμου, οι αδελφοί Γαλάνη και ο Τσιαμοχρήστος.
Η ονομασία Κουσιουμπλή είναι άγνωστη στην περιοχή, άγνωστοι είναι ο χορηγός και ο πρωτομάστορας του. Παλαιότερα το γεφύρι είχε δεχθεί κάποιες παρεμβάσεις με τσιμέντο στα βάθρα του καθώς και ένα άνοιγμα στην αριστερή του πλευρά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το μνημείο συντηρήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα αποκτώντας και πάλι την παλιά μορφή του και επιβλητικότητα. Το γεφύρι του Κουσιουμπλή έχει μήκος 33μ., ύψος 8., πλάτος 2,4μ. και άνοιγμα τόξου 14μ. Στο κέντρο του τόξου στη θέση κλειδί το σημείο δηλαδή που κλειδώνει η κατασκευή βρίσκεται μια μικρή λιθανάγλυφη κεφαλή. Κάποτε το γεφύρι του Κουσιουμπλή σήκωνε το ανάστημα του πάνω από το ποτάμι και συνέδεε το Επταχώρι με την Ζούζουλη, την Φούρκα της Ηπείρου και τα βοσκοτόπια του Προφήτη Ηλία και του Κούτσουρου.

βίντεο Σπύρου Μαντά

Ιωάννα Λουλάκη

Leave A Comment